Kvalitní dioptrické brýle vás mohou vyjít na několik tisíc korun. Proto by vám měly sloužit co nejdéle, a to naprosto spolehlivě. Z daného důvodu je důležité si ujasnit, na jaké parametry se zaměřit při nákupu.

Zjistěte si přesné a aktuální hodnoty dioptrií

Dioptrie je jednotka optické mohutnosti, přičemž se používá i v souvislosti s čočkami lidského oka. Mnozí lidé přitom nevidí tak dobře, jako jedince se zdravým zdrakem. Dioptrie u brýlí přitom určují, jak silné musí být jejich čočky ke korekci zraku. Horší zrak je možné mít v podstatě od narození, ale zhoršuje se také společně s přibývajícím věkem. Existuje přitom dva základní problémy. 

  • Dalekozrakost (hypermetropie) – postižení jedinec nevidí dobře blízké předměty. Před počtem dioptrií se uvádí znaménko +.
  • Krátkozrakost (myopie) – daný člověk vidí hůře na dálku. Před počtem dioptrií se uvádí znaménko -.

Pokud si chcete pořídit dioptrické brýlí, měli byste přesně znát své hodnoty, a to hodnoty aktuální. Obecně totiž platí, že se dioptrie mohou v průběhu času měnit. Navíc musíme doplnit, že se dané hodnoty mohou lišit u pravého a levého oka, takže měření by mělo být přesné u obou očí. 

Zaměřte se i na další důležité hodnoty z předpisu

Při nákupu dioptrických brýlí byste neměli znát pouze výše uvedenou hodnotu dioptrií, která se značí SPH, ale také další důležité hodnoty z předpisu po vyšetření zraku. Jaké to jsou?

  • Vzdálenost zornic (PD) – udávána bývá v milimetrech a označuje vzdálenost středů zornic.
  • Hodnota cylindru (CYL) – důležitá je v případě astigmatismu, tedy oční vady, jež má negativní vliv na kvalitu vidění.
  • Osa cylindru (AX) – označuje stupeň astigmatismu.

Soustřeďte se na typ dioptrických skel

Po předešlých řádcích asi nepřekvapí, že brýle mají dioptrická skla, která ovšem mohou mít i některé speciální vlastnosti. Při výběru se tedy lze soustředit i na tento aspekt.

  • Ztenčená skla – vyráběna jsou z optických materiálů s vyšším indexem lomu, který umožňuje výrazné ztenčení čoček při zachování totožných dioptrických kvalit. Brýle jsou pak mj. lehčí.
  • Antireflexní skla – mají antireflexní prvky, které zabraňují zrcadlení a redukují odlesky, takže oči vypadají přirozeněji. Navíc může být vidění přes ně jasnější a kontrastnější. 
  • Fotochromatická skla – říká se jím rovněž samozabarvovací. Reagují totiž na intenzitu UV záření, takže se zabarvují dle aktuální intenzity slunečních paprsků.
  • Zabarvená skla – jsou umístěna v dioptrických slunečních brýlích, které zlepšují vidění a zároveň chrání před působením ultrafialového záření.

 

Skla proti modrému světlu – zabraňují pronikání modrého světla z obrazovek, které působí negativně na lidský organismus a tvorbu melatoninu, což je „spánkový hormon“.

Pozornost věnujte materiálu obrub

Obruby představují konstrukci brýlí. Jejich materiál je tedy podstatný z hlediska komfortu při nošení, ale také kvůli odolnosti. V současné době jsou přitom velmi variabilní. Jaké základní varianty máte k dispozici?

  • Plastové obruby – brýle s nimi jsou lehčí, levnější a mohou mít různé barvy. Na druhou stranu nejsou příliš odolné proti mechanickému poškození.
  • Kovové obruby – ačkoli jsou dražší a těžší, bývají výrazně odolnější, takže vám dané brýle mohou vydržet opravdu dlouho bez známek opotřebení. 
  • Titanové obroučky – titan je hypoalergenní materiál. Brýle s těmito obroučkami navíc mívají nižší hmotnost a vypadají elegantně. Jsou ovšem poněkud dražší.
  • Dřevěné obroučky – dřevo je tradiční materiál a výrobky z něj jsou oblíbené i dnes. Dřevěné brýle bývají vyráběny ručně, což se projevuje na jejich ceně.

Nepodceňujte správnou velikost brýlí 

Dioptrické brýle vám pochopitelně musí přesně sedět, aby neměly negativní vliv na váš komfort. V tomto ohledu je nutné zohlednit tři základní parametry, které se u jednotlivých výrobků uvádějí v kombinaci za sebou. 

  • Šířka čočky – obvykle první udávaný rozměr, který označuje velikost čoček v nejširším místě. Šířka nižší než 53 mm se označuje jako M, šířka nad 58 mm jako L. Rozměry mezi tím bývají označovány jako standardní. 
  • Šířka nosníku – druhá udáváná hodnota značí vzdálenost mezi obrubami v místě nosu, přičemž se pohybuje mezi 15 a 25 mm.
  • Délka stranic – poslední hodnota v trojčíslí, která označuje délku stranic od přední části k zadní. U většiny brýlí se pohybuje od 135 do 145 mm.

Zohledněte rovněž design dioptrických brýlí 

Dioptrické brýle nemají pouze zlepšovat vidění, ale zároveň se jedná o nepřehlédnutelný módní doplněk, při jehož výběru byste tedy neměli upozaďovat ani vizuální stránku. Roli přitom může hrát vaše pohlaví, věk i tvar obličeje.

  • Pohlaví – ačkoli jsou v současné době mnohé brýle označovány jako „unisex“, stále se ještě najdou výrobky, které jsou vhodnější pro muže, případně pro ženy.
  • Věk – při výběru dioptrických brýlí může hrát roli také věk. Pomůcky pro korekci vidění určené dětem by měly být nejen menší, ale mohou mít také hravější design.
  • Tvar obličeje – jedinci s oválným obličejem mohou sáhnout po jakýchkoli brýlích. Máte-li kulatý obličej, vhodnější jsou varianty se čtvercovými či obdélníkovými skly. Pokud máte hranatý či trojúhelníkový obličej ideální řešení představují brýle s oválnými či kulatými skly.

Upozorňujeme: vzhledem k tomu, že jsou brýle zajímavých módním doplňkem, lze si v současné době pořídit i varianty bez dioptrických skel, které jsou nošeny čistě jako módní doplněk.