Sluneční brýle se mohou stát spolehlivou ochranou zraku především během letních měsíců, přičemž uplatnění nacházejí i při řízení či při sportovních aktivitách. Navíc by vám měly slušet. Na co se ale konkrétně zaměřit při výběru?

Zvolte vhodný UV filtr

Základním parametrem při výběru slunečních brýlí by měl být jejich UV filtr, který chrání zrak před ultrafialovým zářením ze slunce, jež je při delším působení škodlivé. Brýle s kvalitním UV filtrem chrání proti dlouhovlnnému (UVA) a středovlnnému záření (UVB). Existuje sice i krátkovlnné (UVC) záření, to ovšem při vstupu do atmosféry z větší části zablokuje ozonová vrstva. 

V každém případě platí, že by sluneční brýle měly mít hodnotu UV filtru minimálně 400. Na tuto cifru se tedy zaměřte jako na první parametr. Zohlednit byste ovšem měli i skutečnost, zda má daný výrobek tzv. EEC standard, který vypovídá o schopnosti pohlcovat výše zmíněná UVA a UVB záření.

Zaměřte se na přítomnost polarizačního filtru

Sluneční brýle nechrání pouze zrak před škodlivým UV zářením, ale mohou také přispět k bezpečnosti silničního provozu, neboť řidičům umožňují v prudkém slunci lépe vidět na cestu. Pokud přitom chcete sluneční brýle používat skutečně především za volantem, měly by mít tzv. polarizační filtr, který výrazně eliminuje odlesky. Designově se přitom tyto produkty nijak neliší od dalších brýlí.

Soustřeďte se na materiál obrouček a čoček

Při výběru slunečních brýlí byste měli zohlednit rovněž materiál obrouček a čoček, který může mít vliv na funkčnost, ale také na odolnost, tudíž i na délku životnosti. Jaké varianty máte k dispozici? 

  • Materiál obrouček – obroučky mohou být především plastové a kovové. První varianta je lehká, ale méně odolná, přičemž druhá má opačné vlastnosti. Existují navíc i brýle s dřevěnými obroučkami, které si získávají stále větší popularitu.
  • Materiál čoček – k dispozici máte plastové čočky, jež jsou lehké a odolné vůči rozbití, na druhou stranu mají horší optické vlastnosti a lze je poškrábat. Čočky ze skla lze sice snáze rozbít, nicméně mají výtečné optické vlastnosti a zároveň jsou odolné proti poškrábání.

Zohledněte barvu skel

Sluneční brýle mohou mít různou barvu skel, což nemá vliv pouze na vizuální stránku, ale také na praktické vlastnosti. Každá barva umožňuje jiné vidění. Šedá a černá skla jsou univerzální. Snižují intenzitu světla, ale nezkreslují vidění, takže se hodí prakticky ke všem aktivitám. Co ale další barvy?

  • Hnědá skla – zlepšují kontrast a doporučovány jsou osobám s krátkozrakostí.
  • Žlutá a oranžová skla – často jsou vidění u sportovních brýlí, neboť např. pomáhají s viditelností na sněhu.
  • Červená skla – rovněž tato varianta bývá běžná u sportovních brýlí, přičemž se hodí jak na sníh, tak k moři.
  • Modrá skla – mohou pomáhat u dalekozrakosti, ovlivňují ovšem vidění, takž nebývají doporučovány řidičům.
  • Zelená skla – snižují jas, hodí se tedy pro všechny outdoorové aktivity a navíc mívají kladný vliv na unavenost očí.

Zvažte nákup dioptrických slunečních brýlí

Pokud nosíte kontaktní čočky, nepředstavuje používání slunečních brýlí žádný problém. Někteří lidé ovšem kontaktní čočky používat nechtějí či nemohou. V takovém případě je možné sáhnout po dioptrických slunečních brýlích, což není nic jiného než sluneční brýle s dioptrickými skly. Ty chrání nejen před působením slunečních paprsků, ale zároveň budou sloužit i ke korekci potíží se zrakem. Doplňme, že v některých obchodech naleznete i speciální sluneční brýle na čtení.

Nepodceňujte rozměry slunečních brýlí 

Sluneční brýle by vám při nošení pochopitelně měly dobře sedět. Proto se při výběru zaměřte na jejich rozměry.  V tomto ohledu lze zmínit tři základní parametry, které jsou skutečně podstatné.

  • Délka stranic – stranice pánských brýlí bývají delší než brýlí dámských a ty jsou zase delší než u brýlí dětských. 
  • Šířka skla – jedná se o šířku v nejširším bodě, přičemž i tento parametr může být důležitý pro to, aby vám sluneční brýle dokonale padly.
  • Šířka nosníku – udává vzdálenost mezi jednotlivými skly a obvykle se pohybuje mezi 14 a 24 mm.

Berte v potaz svůj tvar svého obličeje

Každý člověk má charakteristický obličej, jenž jej činí jedinečným. Při nákupu slunečních brýlí byste se měli soustředit i na jeho tvar, který lze rozčlenit na čtyři základní typy. Jaké to jsou?

  • Oválný obličej – osoby s takovým obličejem mohou sáhnout prakticky po jakýchkoli brýlích a nemusí se obávat ani experimentů.
  • Kulatý obličej – vhodná mohou být hranatá skla (čtvercová i obdélníková), stejně jako brýle s úzkými obroučkami či zcela bez obrouček.
  • Hranatý obličej – opět jsou vhodné úzké obroučky či sluneční brýle bez obrouček, každopádně bývá doporučován kulatý či oválný tvar.
  • Obličej trojúhelníkového tvaru – v tomto případě byste měli rovněž zvolit sluneční brýle s oválnými či kulatými skly. 

Nepodceňujte design slunečních brýlí

Sluneční brýle samozřejmě nejsou pouze ochranou proti UV záření, ale také výrazným módním doplňkem. V tomto ohledu můžete zohlednit barvu a tvar obrouček. Ten může být nejen kulatý, oválný, čtvercový či obdélníkový, ale také speciální (např. pilotní či tzv. cat eye). Vybírat je také vhodné podle věku a pohlaví. Ačkoli existují i unisex varianty, některé sluneční brýle jsou vhodné pro ženy, další pro muže, přičemž pochopitelně existují i rozmanité dětské modely pro chlapce a děvčata.