Adidas Superstar jsou kultovní tenisky, které se s oblibou nosí již více než 50 let. Ačkoli byly původně navržené pro profi basketbalisty, postupem času se staly symbolem módního stylu streetwear.

Počátky spojené s basketbalem

Když Němci Adolf a Rudolf Dasslerové v roce 1924 založili firmu Gebrüder Dassler Schuhfabrik, nikdo asi nečekal, jak velkou díru do světa (nejen) obuvi udělají. Ačkoli se oba bratři v roce 1948 rozešli, prvních z nich si založil značku Adidas, zatímco druhý značku Ruda později přejmenovanou na Puma. Buď jak buď, na začátku 60. let 20. století se Adidas snažil expandovat na americký basketbalový trh, kde tehdy dominovala značka Converse. A právě zde je nutné hledat počátky bot Superstar…

Daný model byl představen v roce 1969. Díky gumové ochraně špičky a neznačkující podrážce tato bota rychle upoutala pozornost hráčů NCAA a NBA, a to včetně takových hvězd, jakou byl Kareem Abdul-Jabbar. Už v roce 1973 dle dostupných údajů nosilo boty Adidas Superstar více než tři čtvrtě všech hráčů NBA. Podle všech se v nich totiž hrálo lépe než v již zmíněných „Converskách“, které byly plátěné. Jenže obliba této obuvi se postupem času rozšířila za hranice basketbalového světa.

Adidas Superstar a hiphopová scéna

V 70. letech 20. století byly již Adidas Superstar proslulé u příznivců basketbalu, skutečnými „superhvězdami“ se nicméně staly až v letech osmdesátých. Tehdy je totiž za svou oblíbenou obuv prohlásili američtí hiphopoví hudebníci. Proslavila je přitom zejména kultovní kapela RUN-D.M.C. Její členové měly Superstar na nohou na svém koncertním turné po USA. V roce 1986 dokonce kapela vydala píseň s názvem My Adidas a společnost s ní následně podepsala reklamní smlouvu. Jednalo se přitom o vůbec první takovou smlouvu mezi hiphopovými umělci a velkou korporací.

Devadesátky a populární kultura

V 90. letech 20. století pokračovalo prolínání mezi botami Adidas Superstar a hudební scénou. Na nohou je měli např. na přebalu svého alba Check Your Head (1992) členové kapely The Beastie Boys. S oblibou je navíc nosila i zpěvačka Madonna. Kromě toho se staly velmi oblíbenými také ve světě skateboardingu. Na konci tisíciletí je tak měli na nohou přímo na prkně takoví skateři jako např. Keith HufnagelMark Gonzalez nebo Kareem Campbell. Adidas Superstar se tak definitivně staly součástí populární kultury a nosilo je mnoho (nejen) mladých lidí po celém světě. 

Adidas Superstar v novém tisíciletí 

Spojením subkultury basketbalistů, skejťáků a příznivců hip-hopu vznikla móda, které se říká streetwear. Její boom přitom nastal po roce 2000. Vzhledem k předešlým informacím asi nepřekvapí, že Adidas Superstar se pro ni staly typickou obuví. V roce 2005 každopádně značka oslavila 35. výročí od vzniku těchto bot tak, že vydala 35 různých modelů z pěti různých sérií. Spolupráce na nich přitom zahrnovala taková jména jako Missy ElliotDisney nebo Roc-a-Fella.

Společnost Adidas pokračovala v prolínání bot Superstar s populární kulturou i nadále. V roce 2015 např. navázala spolupráci s oblíbeným zpěvákem Pharrellem Williamsem. Vzniklá kolekce Superstar „Supercolor“ se dostala na trh v 50 různých barevných provedeních. Obliba těchto tenisek v každém případě pokračuje i ve 20. letech 21. století, tedy více než 50 let po jejich prvním vydání. Zaměřme se tedy na závěr na skutečnost, proč je v současné době tato obuv oblíbená po celém světě.



Proč jsou Adidas Superstar oblíbené více než 50 let?

Samozřejmě že na celosvětovou popularitu Adidas Superstar mělo zásadní vliv propojení s basketbalovým sportem, s hudební scénou i se skateboardingem. Jenže na popularitu měly důležitý vliv také kvalitní vlastnosti těchto bot. Bez nich by byly jen těžko tak široce oblíbené, a to i vzhledem k ceně, která může činit i několik tisíc korun. Co tedy konkrétně stojí za jejich popularitou?

  • Charakteristické prvky – Adidas Superstar jsou od počátku své existence charakteristické poměrně silnou podrážkou, barevnými kontrasty, kulatou špičkou a pochopitelně i třemi proužky a samotným logem Superstar. 
  • Kvalitní materiály a provedení – dané boty jsou ve většině případů vyrobeny z pravé kůže, mají ovšem rovněž gumovou špičku, která je stylová a chrání prsty a část chodidla. I díky tomu je tato obuv vhodná pro běžné nošení i pro různé sportovní aktivity.
  • Komfortní nošení – jednotlivé modely bot Superstar jsou vyvíjeny také s ohledem na pohodlí při nošení. Na tom se kupříkladu podílí stélka Ortholite, kterou společnost Adidas vyvinula v roce 1997. Tvoří ji pěnová struktura zajišťující optimální odpružení a pyšnit se navíc může i téměř 100% prodyšností. 
  • Zajímavý design – boty Adidas Superstar jsou desítky let oblíbené i díky své vizuální stránce, která je populární napříč různými sportovními i hudebními subkulturami. Líbí se ovšem i jedincům, kteří s nimi nemají nic společného. Boty navíc existují v mnoha různých designových provedeních. 
  • Vhodnost pro celou rodinu – tyto boty si můžete pořídit nejen v rozličných designech, ale také v modelech vhodných pro všechny členy rodiny. Populární jsou tedy i dětské modely Adidas Superstar, které mohou mít roztomilý vzhled a zároveň nemusí mít tkaničky, ale třeba suché zipy. Boty navíc existují i ve slip-on variantě, tedy v nazouvacím provedení.