Tenisky Converse se s oblibou nosí již více než 100 let. Podívejme se tedy do historie této značky a zaměřme se i na modely, které patří dlouhodobě k nejoblíbenějším. Navíc si řekněme, jak poznat originální boty od napodobenin. 

Tenisky Converse v průběhu 20. století 

V roce 1908 založil jistý Maher Converse v městečku Malden v americkém státě Massechusetts továrnu, kterou podle svého vlastního příjmení nazval Converse Rubber Shoe Company. Ta se zaměřovala na gumové podrážky pro pracovní boty a později i na dámské, pánské a dětské boty s gumovou podrážkou. Zlom nastal v roce 1917, kdy byly vyrobeny dodnes proslulé tenisky s názvem Converse All Stars, jež proslavil tehdejší basketbalista Chuck Taylor, který se i po ukončení kariéry podílel na jejich prodeji jako obchodník. 

Historie tenisek Converse se tedy začala psát před více než 100 lety. I v následních desetiletích přitom byly velmi oblíbené mezi basketbalisty, ale také mezi atlety či příslušníky americké armády. Svou dominanci v rámci basketbalového sportu sice ztratily v 70. letech 20. století, kdy hráči NBA začali používat konkurenční boty Adidas Superstar, nadále však zůstaly široce oblíbené. Netýkalo se to přitom pouze sportovců. S oblibou je nosili třeba také členové kapely The Beatles, případně frontman skupiny Nirvana Kurt Cobain. Tenisky si tak velmi oblíbili mladí lidé. 

„Conversky“ v socialistickém Československu 

Není bez zajímavosti, že si šlo „Conversky“ pořídit i v Československu před rokem 1989. O pravé tenisky Converse se však pochopitelně nejednalo. Vyráběly se totiž v Číně a nesly název Forward a Warrior. Přesto se basketbalovým teniskám zpoza Atlantiku v lecčem podobaly. Sehnat se daly vesměs v bílé barvě, ale někdy byly k dispozici i v modrém provedení. V ČSSR přitom byly oblíbené v 70. a 80. letech, a to nejen při sportovních aktivitách, ale i pro běžné nošení. Navíc se rozhodně nejednalo o obuv nějak nekvalitní. 

 

Tenisky Converse v novém tisíciletí 

Na popularitě tenisek Converse se nic nezměnilo ani na počátku třetího tisíciletí. Právě naopak. K velkým změnám nicméně došlo. V roce 2003 totiž tuto značku koupila společnost Nike. Pod danou značkou se tak sice i nadále prodávají pánské, dámské a dětské boty, lze si ale pořídit i oblečení různých barev, tvarů a vzorů. Spojením těchto dvou gigantů módního světa tedy došlo k rozšíření nabídky produktů, což zapříčiňuje, že je o výrobky této značky stále zájem, a to i díky dalším učiněným krokům. 

V roce 2009 zahájila značka Converse svůj skateboardový program pod názvem Cons, a to s takovými ambasadory, jako jsou Kenny Anderson, Anthony Pappalardo, Nick Trapasso, Jasona Jessee nebo Mike Andersona. O 10 let později se navíc značka vrátila k vrcholovému basketbalu, a to s botami All Star Pro BB, které kombinují tradiční styl Converse se současnou technologií Nike. Prvním hráčem, který vyzkoušel nový produkt, byl Kelly Oubre Jr. Později byla podepsána smlouva i s dalšími basketbalisty, a to včetně Natashy Cloud z WNBA.

Oblíbené modely bot Converse 

Boty Converse si v současné době můžete pořídit v rozmanitých provedeních, z nichž některá jsou klasického střihu, další vypadají poněkud bizarně. Jaké modely jsou nejoblíbenější? 

  • Converse All Stars – byly první, populární jsou dodnes. Boty známé také jako Chuck Taylor All Stars byly do 60. let populární mezi basketbalisty, od 80. let jsou ale spíše populární jako obuv pro volnočasové aktivity v retro stylu. Nedávno navíc došlo k návratu do vrcholového basketbalu skrze model Pro BB. Converse All Stars se objevily v mnoha set filmech, a to např. v Návratu do budoucnosti či Já, robot.
  • Converse The Weapon – boty, které se objevily v roce 1986 a opět mířily na basketbalový sport. Vyráběly se ve dvou barevných schématech, aby odpovídaly barvám souprav basketbalových týmů. Měly koženou konstrukci a silné polstrování pro větší pohodlí. Prvními tvářemi tohoto modelu byli Larry Bird a Magic Johnson. Později vznikaly i nové varianty jako The Loaded Weapon či The Weapon 86.

Converse Cons – obuv vyráběná výhradně pro skateboarding. Vyrobena je z velmi odolných materiálů a zajišťuje komfort (nejen) při jízdě na prkně. Existuje přitom v nízkých i vysokých provedeních a vhodná je jak pro muže, tak pro ženy vyznávající jako životní styl právě skateboarding. 


Jak poznat padělky tenisek Converse

 Mnohé boty se snaží tenisky Converse All Star napodobovat. Přinášíme vám proto několik tipů, jak úspěšně poznat napodobeninu, abyste se mohli být jistí, že máte na nohou skutečný originál.

  • Na jazyku a v patní části by měl mít nápis Converse All Star.
  • Dále by měl být nápis Converse na vnitřní stélce. 
  • V kotníkové části je logo v kruhu, které bývá na obou botách.
  • Originál lze rozeznat také díky provedení. Okraje bot jsou naprosto rovné, přičemž podešev musí být gumová a pevná.

Ať už si tenisky Converse koupíte v kamenném či internetovém obchodě, měly by být zabaleny v originální krabici.